E-İhracat Eğitim Programı Denizli’de Gerçekleştirildi
Ticaret Bakanlığı, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi E-İhracat Sekreteryası iş birliğiyle bölgede halihazırda e-ihracat yapan veya potansiyeli bulunan firmalara yönelik E-İhracat Eğitim Programı düzenlendi. e-ihracat yapmak.
Kasım 2022’de Ticaret Bakanlığı’nın talimatıyla ilimizde ‘Yeni Nesil İhracat Desteği ve Prefinansman Modeli’ hayata geçirildi. Bakanlık, DENİB ve TİM E-İhracat Sekreterliği iş birliğiyle e-ihracat yapan veya yapmak isteyen firmalarımıza yönelik E-İhracat Eğitim Programı bu kez Denizli’de gerçekleştirildi.
180’den fazla katılımcının yer aldığı programın açılış konuşmasını yapan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, şunları söyledi:
“E-ticaret giderek artan bir ivme kazanıyor. E-ticaret hacmi 2019’da 136 milyar TL’ye, 2022’de ise yaklaşık 6 kat artışla 800,7 milyar TL’ye ulaştı. Bu gelişmedeki temel faktörün insanların alışveriş alışkanlıklarındaki değişimler olduğunu düşünüyorum. Günümüzde tüketiciler, ihtiyaç duydukları ürün veya hizmetin türü ne olursa olsun, mobil cihazlarına kolaylıkla erişme olanağına sahip. Dünya çapında akıllı telefon kullanıcı sayısı 6,5 milyara ulaştı. Bu sayı, dünya nüfusunun neredeyse yüzde 83’üne tekabül ediyor. tüketim alışkanlıklarının açık bir göstergesidir. Bir bakıma değiştiğinin göstergesidir. Bu da demek oluyor ki ihracatçılar olarak biz de yeni dönem stratejilerimizi oluşturup dijital dönüşüm içinde yer almalıyız. Özetle klasik ticaretin oyuncuları dijitale geçiyor. Araçlar değişse de hedefler aynı. İhtiyacı keşfeden ilgiyi yönetir. Sınır ötesi e-ticaret olarak adlandırılan e-ihracat, küresel ticaret ortamında giderek daha fazla değer kazanıyor. “Günümüz internet teknolojisinde coğrafi sınırların ortadan kalkmasıyla ortaya çıkan e-ihracat, dijital kanalların yaygınlaşması, lojistik imkanlarının genişlemesi ve online ödeme formüllerinin kolaylaşmasıyla daha da hızlı gelişiyor.”
Eğitimin önemine dikkat çeken Lider Memişoğlu, şöyle konuştu: 1Bilindiği gibi mikro ihracat kapsamında brüt yükü 300 kilogramın altında, fiyatı 15 bin avroyu geçmeyen mallar yabancı alıcılarla buluşturuluyor. Mikro ihracatı girişimcilerin ve küçük ölçekli işletmelerin küresel pazara açılmalarının en etkili yolu olarak değerlendirebilirim. Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren 5986 Sayılı Karar kapsamında e-ihracata uygulanan devlet desteklerinin 2023 yılı için açıkladığımız e-ticaret hacmimize de yansıyacağını düşünüyorum. Şirketlerimizin küresel uyum ve dönüşüm süreçlerine yönelik geliştirilen yeni devlet destek mekanizmaları için Bakanlığımıza ve bugün yanımızda olan çok değerli katılımcılarımıza, konuşmacılarımıza ve konuklarımıza teşekkür ederiz” dedi.
Programa Ticaret Bakanlığı İhracat, E-İhracat, Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü Işıl Alper, Türkiye İhracatçılar Meclisi, E-İhracat Sekreterliği, E-İhracat Uzmanı Simge Ceylan ve Ali İhsan katıldı. Barlar, Akdeniz İhracatçı Birlikleri. Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Okan Şenel, Mega Merchant CEO’su Yaman Alpata, Exorgin CEO’su Mehmet Fazileti, Ticaret Bakanlığı Gümrük Muafiyetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Deniz Okan Savaş, ShipEntegra CEO’su Ali Ceylan, Seçil Sore, Dijital Pazarlama Müdürü Damla Erayhan, E-İhracat ve Dijital Dönüşüm Uzmanı Dr. Emre Reçber, Mentoreis CEO’su İlhan Selçuk, BR Medya CEO’su Ali Akkuş, ASKON Demir, E-Ticaret ve Marka Müdürü Barış Karamil ve System Global Danışmanlık Uluslararası Yayılım Müdürü Hazal Bedir sunum yaptı.
Yoğun ilgi gören programda katılımcılar, e-ihracatla ilgili tüm sorularını alanında uzman kişilere yöneltme fırsatı buldu. – DENİZLİ