Türk bilim insanlarından dünyada bir ilk! Milyonlarca dolar harcamaya gerek yok
Yapay zeka ile çalışan modül, Türk bilim adamlarının milyonlarca lira harcayarak maliyetsiz deneyler yapmasına olanak tanıyor.
EN ÜNLÜ MECMULA’DA YAYINLANDI
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCU) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Akkoyun ve arkadaşları; Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Tuncay Bayram ve Artvin Çoruh Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cafer Mert Yeşilkanat tarafından makine öğrenmesi kullanılarak efekt kesitlerinin online olarak hesaplanmasına olanak sağlayan bir hesaplama modülü oluşturulmuştur. Ortada yürütülen çalışmalarla modül dünyada bir ilk oldu.
Ayrıca çalışma grubu üyesi Prof. Dr. Serkan Akkoyun ve Doç. Dr. Cafer Mert Yeşilkanat, “Makine öğrenimi yaklaşımları kullanılarak çift-hatta süper ağır çekirdekler için fisyon bariyeri yüksekliklerinin tahmini”Çalışma ilgili alanda öncü sonuçlar elde etti.
Web of Science (WOS) dergi sıralamasında nükleer fizik alanında dünyada 5. sırada “Journal of Physics G: Nükleer ve Parçacık Fiziği”Doğada bulunmayan ve artık sentezlenemeyen süper ağır atom çekirdeği için makine öğrenimi algoritmaları kullanılarak, atomların yaşam süresiyle bağlantılı bir kavram olan fisyon bariyer seviyeleri başarıyla belirlendi.
10 YILDIR DEVAM EDEN MACERA
Fizik Profesörü, Fen Fakültesi. Dr. Serkan Akkoyun, geliştirdikleri proje üzerinde 10 yıldır çalıştıklarını belirtti. “Biz ve meslektaşlarımız yaklaşık 10 yıl önce yapay zekanın fizik problemlerine uygulanıp uygulanamayacağını merak ederek yola çıktık. O zamandan beri çok iş yaptık. Yapay zeka yardımıyla atomların özelliklerini, içinde ne olduğunu ve temel bileşenlerini belirleyebiliyoruz.
10 yıldır bu program üzerinde çalışıyoruz, asıl amacımız sorunları ele almak ve çözebileceğimiz bir sorun elde etmek. Ele aldığımız problem yapay zeka temelinde analizler üretmektir. Yapay zekayı kullanmak için bilgisayarlara ve algoritmalara ihtiyacımız var. Bazen bilgisayarlar bu karmaşık algoritmayı çözemez ve daha güçlü bilgisayar ağlarına bağlanmamız gerekir.söz konusu.
GELİŞTİRİLEN MODÜL DÜNYADA İLK OLMA ÖZELLİĞİNE SAHİPTİR
Akkoyun, projenin dünyada bir ilk olduğunu belirterek, “Sahip olduğunuz harika bilgileri kullanarak bilgisayarınızı eğitiyorsunuz. Bugüne kadar oluşturulan, deneylerle gözlemlenen ve insan gözünün gördüğü verileri bilgisayara öğretiyoruz. Daha sonra bu öğretilerden yeni problemlerin sorularını yanıtlamalarını isteriz. Dünyada bir ilk olarak modülleri eğittik.
Fizik açısından, yüksek bütçeli yanıtları gerçekleştirmek, çok fazla zaman ve çaba gerektiren deneylerdir. Yaptığımız proje ile deneylerin tasarım aşamasında gerçekleştireceğimiz deneylerin olasılıklarını hesaplayan bir modül geliştirdik. Yeryüzünde rastgele bir araştırmacı burada bulunan modüle ulaşabilecek ve gerçekleştirmeyi planladığı reaksiyonun olasılığını tahmin edebilecektir. Fizik alanında yapay zeka ile kol kola girdik, artık yanımızda bir yoldaşımız var”dedi.